0181 412 004

Kippen

De kip is een gezellig huisdier die in groepen leeft. Het mooie van kippen is dat het alleseters zijn en dat je in ruil voor goede voeding en verzorging er eieren voor terugkrijgt. Je kunt kippen in groepen houden met of zonder haan. Ook zonder haan ontstaat er een rangorde binnen de groep (pikorde). Kippen houden van scharrelen en de grond omwoelen, op zoek naar iets eetbaars of om zandbaden te nemen.

Voeding

Niet leggende kuikens kunnen gevoed worden met kuikenmeel en opfokvoer. Zodra kippen eieren gaan leggen hebben ze legkorrels nodig omdat daar meer calcium in zit. Naast legkorrels is het belangrijk om kiezels (voor de maag), schelpengrit en water aan te bieden. Verder kun je groenvoer en/of je etensresten geven, maar wel met mate. Als er ruimte voor is kan de kip ook in de tuin rond scharrelen.

Ziektes

Er komen bij de kip de nodige parasieten voor zoals mijten, luizen en wormen.

Berucht is de bloedmijt; deze mijt bevindt zich in het hok en valt de kip aan om bloed te zuigen. Nadat de mijt bloed gezogen heeft trekt hij zich weer terug in de spleten en kieren van het hok. Deze mijt is daardoor lastig te bestrijden. Het is van groot belang om het hok te behandelen met een spray die werkzaam is tegen de bloedmijt. Eventueel kunnen voor de kip niet schadelijke roofmijten ingezet worden. Zij eten de bloedmijten op en houden zo uw kippenhok vrij van deze parasiet. Voor verdere vragen kunt u gerust contact opnemen met de praktijk, wij helpen u graag verder.

Luizen veroorzaken jeuk, irritatie en onrust bij de kippen. Je kunt ze zien lopen over de kip als je de veren opzij doet. Om luizen te bestrijden moeten de kippen zelf behandeld worden met een spray. Ook hiervoor kunt u het beste contact met ons opnemen.

Naast mestonderzoek van hond, kat en paard kunnen wij ook de mest van uw kippen onderzoeken. Door de mest te bekijken onder een microscoop kunnen wij zien of er sprake is van een wormbesmetting. U kunt hiervoor een zakje mest naar de praktijk brengen en afgeven aan de balie. Meestal ontvangt u dezelfde dag telefonisch de uitslag.

Kippen kunnen ook nogal eens last hebben van snot. Hierbij is het belangrijk om de kip tijdig te onderzoeken op de praktijk zodat we de best passende maatregelen kunnen treffen.

Als kippen blijven persen zonder daadwerkelijk een ei te leggen, kan het zijn dat ze hun ei niet kwijt raken of dat hun legbuis ontstoken is. In beide gevallen is het verstandig om nog dezelfde dag een afspraak bij ons te maken.

Afspraak maken

Bij twijfel over de gezondheid van uw kip kunt u gewoon een afspraak maken. Een kip is gemakkelijk te vervoeren in een reismand. Op de praktijk hebben wij alle middelen om uw kip goed te kunnen onderzoeken. Neem in ieder geval altijd wat ontlasting mee. De dierenarts zal ook vragen stellen over de huisvesting en voeding van uw kippen. Neem eventueel een foto van het verblijf mee. Als het een koppelprobleem betreft kan het zijn dat de dierenarts bij u langs komt.