0181 412 004

Knaagdieren

Is uw knaagdier ziek of heeft u vragen dan kunt u ons altijd bellen. Bij cavia’s is het van belang niet te lang te wachten met het maken van een afspraak, met name als uw cavia niet wil eten.

Binnen onze openingstijden zijn wij op de praktijk aanwezig om uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken voor uw (knaag)dier.

Buiten openingstijden is er altijd een dienstdoende dierenarts voor spoedgevallen bereikbaar.

Ratten

Ratten zijn intelligente, sociale dieren, die het liefst leven in groepsverband. Het is daarom niet zo’n goed idee om een rat alleen te houden. Er zijn verschillende aandoeningen die bij ratten voor kunnen komen, de meest voorkomende hebben we op een rijtje gezet.

Luchtwegproblemen

ratten zijn erg gevoelig op hun luchtwegen. Ze ontwikkelen makkelijk voorste luchtwegproblematiek die al snel dieper kan zakken naar de longen. Stoffende bodembedekkers zijn daarom uit den boze. Bij vroege constatering van luchtwegproblemen zoals niesen en proesten zijn de klachten goed te behandelen, maar als het naar de longen doorgaat wordt de behandeling lastiger en intensiever. Neem bij twijfel contact op met de praktijk.

Adenomen

dit zijn doorgaans goedaardige tumoren van klierweefsel (meestal melkklierweefsel). Hoewel ze goedaardig zijn, kunnen ze wel heel snel vrij groot worden en zo hinder gaan veroorzaken. Adenomen zijn operatief te verwijderen. Deze operaties worden door ons regelmatig uitgevoerd.

Huidklachten

een rat hoort geen last te hebben van jeuk, kaalheid of wondjes. Er kunnen diverse oorzaken voor zijn, denk bijvoorbeeld aan vechtwonden of een mijteninfectie. Om te kunnen vaststellen wat precies de oorzaak is, kunnen we de rat het beste op het spreekuur beoordelen.

Middenoorontsteking

een rat met een scheve kop en een vies pussig oortje heeft zeer waarschijnlijk een middenoorontsteking. Hierdoor kan het evenwichtsorgaan ook aangetast worden. Dit moet behandeld worden met een antibioticum.

Hypofysetumor

ratjes met een scheve kop kunnen ook een hypofysetumor hebben. Dit kan tot eenzijdige verlammingen leiden, maar ook wel eens tot wat vagere klachten zoals niet meer goed het eten kunnen pakken. De aandoening is niet te genezen maar we kunnen wel ondersteuning bieden met medicatie.

Castratie/sterilisatie

de voornaamste reden om dit te doen is het onvruchtbaar maken van de dieren, een andere reden kan zijn om vechten te reduceren. Bij vrouwtjes heeft het vroeg steriliseren ( onder het half jaar leeftijd) een preventieve werking op het ontstaan van adenomen op latere leeftijd. Ratjes worden bij ons voor en na de operatie in een verwarmde couveuse geplaatst en worden geopereerd op een warmtemat met behulp van gasnarcose. Op deze wijze is de ingreep minder belastend voor de rat en is het verblijf bij ons zo comfortabel mogelijk.

Cavia

Cavia’s zijn leuke gezelschapsdieren die erg tam kunnen worden en zelden bijten. Het zijn groepsdieren die wegkwijnen zonder het gezelschap van andere cavia’s.  Een soortgenoot, een ruim verblijf en een goede verzorging zijn de ingrediënten voor een onbezorgd cavialeven. Cavia’s zijn er in allerlei soorten en maten en kunnen zowel binnen- als buitenshuis worden gehouden.  

Vaccinaties

In tegenstelling tot het konijn, hoeft een cavia niet ingeënt te worden. 

Chippen

Wist u dat ook cavia’s gechipt kunnen worden?  Een gechipte cavia maakt na een ontsnapping  meer kans om weer met zijn eigenaar te worden herenigd.

Parasieten en huidaandoeningen

Huidaandoeningen door parasieten komen bij de cavia regelmatig voor. Ze kunnen veel jeuk veroorzaken en zijn in sommige gevallen ook besmettelijk voor mensen en andere huisdieren.

De schurftmijt (Trixacarus caviae)veroorzaakt hevige jeuk, waardoor de dieren gaan krabben en schuren en er kale plekken ontstaan. De jeuk kan bij een extreme infectie zelfs epileptische aanvallen tot gevolg hebben. De mijt kan aanwezig zijn zonder dat de cavia klachten heeft en pas toeslaan als de weerstand van de cavia verzwakt raakt. Ook mensen kunnen besmet worden door deze schurftmijt.

De vachtmijt (Chirodiscoides caviae) Deze mijt veroorzaakt vooral kale plekken en korstjes op de rug, de heupen en in de liezen. Cavia’s kunnen zich door de jeuk overmatig gaan poetsen, waarbij de losse haren tussen de tanden vast kunnen gaan zitten. De cavia kan hierdoor stoppen met eten. 

Luizen (Gliricola porcelli en Gyropus ovalis) Luizen geven pas problemen als ze in grote aantallen aanwezig zijn. De vacht wordt ruw en rommelig en rond de oren en op de rug kunnen schilferige, kale plekjes met korstjes ontstaan.

Ringworm (Trichophyton mentagrophytes) Ringworm is anders dan de naam doet vermoeden, geen worm maar een schimmelsoort.  Deze schimmel  is ook besmettelijk voor mensen en andere dieren. De cavia kan de schimmel bij zich dragen zonder zichtbare symptomen. Pas bij verminderde weerstand ontstaan kale, schilferende plekken met korstjes, die zich meestal vanaf de kop over de rest van het lichaam verspreiden. 

Zoolzweren (pododermatitis). Bij cavia’s die te weinig bewegingsmogelijkheden hebben of op een harde of scherpe ondergrond worden gehouden, kunnen ontstekingen en verdikkingen van de voetzolen ontstaan. De ontstekingen kunnen zelfs  de botten van de cavia aantasten. Zoolzweren zijn pijnlijk en soms lastig te behandelen.

Rode urine

Kleurstoffen in de voeding, zoals bijvoorbeeld caroteen in wortels, kunnen voor een onschuldige rode verkleuring zorgen, maar rode urine kan ook een aanwijzing zijn voor een medisch probleem. Blaasontsteking, blaasstenen, urethrastenen (stenen in de urineleider) zijn regelmatig voorkomende aandoeningen die zorgen voor bloed in de urine. Maar ook nierproblemen, cystes op de eierstokken, een baarmoederontsteking of tumor in de baarmoeder  geven rode urine. Door middel van een urine onderzoek kan aangetoond worden of er sprake is van een medische oorzaak.

Cysteuze ovaria (cysten op de eierstokken)

Bij elke vrouwelijke cavia die niet goed eet en afvalt en waarbij het gebit geen afwijkingen vertoont, moeten we rekening houden met de mogelijkheid van cysteuze ovaria. In de leeftijd van 1,5  tot 3 jaar komt het bij 60-80 % van de vrouwelijke cavia's voor.  Het op jonge leeftijd preventief castreren van vrouwelijke cavia’s voorkomt dat de dieren op latere leeftijd cysten op de eierstokken ontwikkelen. Normale eierstokken zijn ongeveer zo groot als een erwt. Indien de eierstokken cysteus worden (zich met vocht vullen) kunnen ze wel 3 - 10 cm groot worden. 

Klachten of symptomen:   

  • Kaalheid op rug en flanken
  • Verminderde eetlust en vermageren
  • Sufheid door pijn
  • Bloed in de urine
  • Dominant gedrag 

Er zijn verschillende opties voor het genezen van deze aandoening: er kan alleen een hormonale behandeling worden gegeven, de cysten kunnen onder verdoving worden leeggezogen in combinatie met een hormonale behandeling of de cavia wordt gecastreerd, waarbij de arts de eierstokken en eventueel ook de baarmoeder verwijdert.

Luchtwegaandoeningen 

Cavia’s zijn gevoelig voor luchtwegaandoeningen, vooral als ze in een te vochtige omgeving worden gehouden. Meestal gaat het om een bacteriële infectie, zoals de Bordetella bronchiseptica die ook door konijnen kan worden overgedragen op cavia’s. Jonge en gestreste dieren zijn extra vatbaar. Symptomen zijn o.a. moeilijk ademen, snotterige uitvloeiing uit de neus en ogen en verminderde eetlust.  Luchtwegaandoeningen kunnen een cavia ernstig verzwakken.  Een benauwde cavia heeft daarom altijd medische zorg nodig.

Vitamine C

Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, maar ze hebben het wel nodig. Daarom is het erg belangrijk dat ze hier voldoende van binnenkrijgen via de voeding. Speciaal droogvoer voor cavia’s bevat meestal genoeg vitamine C, een algemeen knaagdierenvoer niet. Het gehalte vitamine C is al met de helft afgenomen op twee maanden na de productiedatum van het droogvoer. Wij adviseren om uw cavia dagelijks een kwart tabletje vitamine C (van 50 mg) te geven. Vitamine C druppels in het drinkwater werken vaak minder goed; de vitamine wordt al snel afgebroken en u weet nooit of het dier voldoende binnenkrijgt.  Vitamine C is heel belangrijk voor de aanmaak van botweefsel en speelt ook een rol bij het verteren van voedsel, in de bloedstolling, het afweersysteem en de productie van bepaalde aminozuren. Symptomen van vitamine C gebrek zijn o.a. een ruwe vacht, slecht of niet eten, afvallen, gezwollen en pijnlijke gewrichten, diarree en knarsetanden.

Gasvorming

De darmen van een cavia zijn gevoelig. Het is belangrijk dat ze altijd goed in beweging blijven. Als een cavia niet of onvoldoende eet, zullen zijn darmen minder goed gaan werken of zelfs stil komen te liggen. Hierdoor ontstaat verstopping en kunnen gassen zich gaan ophopen in de maag en darmen. Dit kan erg pijnlijk zijn, waardoor de cavia helemaal niet meer wil eten. Gasophoping kan dodelijk zijn. Als uw cavia minder of helemaal niet wil eten, moet u contact opnemen met uw dierenarts en niet te lang afwachten.

Gebit

Cavia’s hebben een gebit met doorgroeiende tanden en kiezen. Door het vermalen van voedsel en vooral hooi slijt het gebit vanzelf af. Als dit door verkeerde voeding of een scheefstand van het gebit niet voldoende gebeurt ,kunnen de tanden te lang worden en ontstaan er haken op de kiezen. Hierdoor kan de cavia niet goed meer eten. Als het dier minder eet of een nat bekje heeft , is het raadzaam om het gebit te laten controleren door uw dierenarts. Kiezen kunnen geslepen of gevijld worden; meestal moet dat met enige regelmaat herhaald worden als het gebit een verkeerde stand heeft. 

Castratie/sterilisatie

Cavia’s zijn gewoonlijk  vanaf een maand of 2-3 vruchtbaar, maar het komt ook voor dat zowel zeugjes als beertjes al op een leeftijd van drie tot vijf weken vruchtbaar worden. Mannetjes kunnen worden gecastreerd vanaf het moment dat ze geslachtsdrift gaan laten zien en de testikels zichtbaar zijn ingedaald, wat meestal rond de 3e maand het geval is. Vrouwtjes worden meestal later onvruchtbaar gemaakt, omdat de ingreep iets zwaarder is. Bij de operatie worden de eierstokken verwijderd en indien nodig ook de baarmoeder.  De cavia kan hierna geen last meer krijgen van cysteuze eierstokken. Cavia’s en andere knaagdieren worden bij ons gedurende de operatie goed warm gehouden en na afloop naar de couveuse gebracht om uit te slapen. Bovendien maken we gebruik van gasnarcose om eventuele risico’s zoveel mogelijk te beperken.