0181 412 004

Beeldvorming

Medische beeldvorming

Onze praktijk kan door middel van echografie of röntgenfotografie meer onderzoek verrichten naar bepaalde aandoeningen of klachten.

Röntgen

Wij maken de röntgenfoto’s doorgaans bij u op stal. We werken met een digitaal systeem, waardoor we ter plekke de foto’s kunnen beoordelen. Soms zijn de afwijkingen zeer klein of moeilijk te zien; wij kijken dan altijd op de praktijk nogmaals naar de foto’s op een hoog resolutie scherm. Bij twijfel sturen wij de röntgenfoto’s door naar een radioloog in een tweedelijns kliniek voor een second opinion. Wij kunnen na beoordeling de foto’s aan u meegeven op een USB-stick.

Wanneer is het aan te raden om röntgenfoto’s te maken?
Er zijn verschillende redenen om gebruik te maken van röntgen. In alle gevallen gaat het er om dat men het skelet van het paard in beeld wil brengen om te zoeken naar afwijkingen. Wij gebruiken de röntgen voor de volgende aandoeningen:

  • Verdenking van botbreuk/beschadiging na trauma, om de ernst van het letsel vast te stellen.
  • Bij kreupelheidsdiagnostiek om een oorzaak te vinden voor de kreupelheid. Denk hierbij aan artrose, gewrichtsproblemen, hoefkatrol.
  • Bij hoefbevangenheid om de ernst te bepalen. Zo kan eventuele hoefkanteling in beeld worden gebracht.
  • Bij aankoopkeuringen (zie hiervoor de röntgenologische keuring)

Wat hebben wij nodig?
We hebben voor het maken van de röntgenfoto’s uiteraard een stroomaansluiting (220 volt) nodig. Als wij bij u op stal röntgenfoto’s komen maken gaat de voorkeur uit naar een overdekte ruimte met een vlakke, verharde bodem. Indien dit niet lukt is het maken van röntgenfoto’s buiten ook mogelijk. Wel moeten er minimaal 15 meter rondom het paard geen mensen aanwezig zijn die niet direct met de uitvoering van de foto’s te maken hebben.

Hoe maak ik een afspraak?
Een afspraak voor het nemen van röntgenfoto’s kunt u tussen 8:00-9:00 uur ‘s morgens maken met een van onze paardendierenartsen. Wij maken een afspraak voor het nemen van röntgenfoto’s graag minimaal een aantal dagen van tevoren.

Echo

De echopatiënt hoeft meestal niet onder narcose en de eigenaar kan in veel gevallen bij het onderzoek aanwezig zijn.

Peesecho

Een peesblessure kan ontstaan door een plotseling trauma, zoals een trap of het zetten van een verkeerde stap. Ook overbelasting kan schade geven aan bijvoorbeeld de buigpezen in een been. Hierbij ontstaat een ontstekingsreactie in de pees om het beschadigde weefsel te herstellen. Deze ontstekingsreactie is goed in beeld te brengen door middel van een echo van de pees. Wij kunnen bij u op stal een echo maken, als het vermoeden bestaat dat uw paard een peesblessure heeft.

Hoe herken ik een peesblessure?
Een peesblessure is soms moeilijk te herkennen. Vaak loopt het paard onregelmatig, maar dit kan na enkele weken ook weer verdwenen zijn, zonder dat de peesblessure hersteld is. In de begin fase van een peesblessure kunnen vaak, maar niet altijd, de volgende symptomen gezien worden:

  • Zwelling van het aangetaste been
  • Warmte (het aangetaste been voelt warmer aan dan het gezonde been)
  • Pijnlijkheid bij aanraking
  • Kreupelheid/onregelmatig lopen

Een peesblessure is zonder echo niet met zekerheid vast te stellen. Wij zullen bij het vermoeden van een peesblessure daarom altijd adviseren om een peesecho te maken. Na enkele weken revalidatie volgens een op maat gemaakt schema kan een controle echo uitgevoerd worden om te zien of de pees voldoende genezen is.

Bovenstaande klachten kunnen ook ontstaan bij kreupelheden die voortkomen uit afwijkingen aan het skelet. Hiervoor maken wij gebruik van röntgenologisch onderzoek op locatie om het probleem in beeld te brengen.

Merriebegeleiding

Wilt u zelf een veulen fokken? Het voortplantingsseizoen loopt ongeveer van maart tot en met september. Tijdens deze periode kunnen onze paardendierenartsen uw merrie begeleiden in het traject van hengstigheid tot dracht. Als u uw merrie wilt laten dekken kunnen wij dit bij u op stal begeleiden met de echo.

Hoe gaat het in zijn werk?
Tijdens de eerste echo kan worden bepaald hoever de hengstigheid van de merrie is, en wanneer uw merrie het beste geïnsemineerd kan worden. Soms zijn meerdere echo momenten nodig omdat de hengstigheid nog niet ver genoeg gevorderd is. Als er tijdens de echo problemen aan het licht komen die de vruchtbaarheid belemmeren, kunnen wij deze meteen behandelen. Doorgaans worden de echo afspraken ’s ochtends vroeg gedaan, zodat als het nodig is dezelfde dag nog een bestelling gedaan kan worden bij de hengstenhouder.
Na inseminatie volgt een echo om te controleren of uw merrie drachtig is. Dit gebeurt tussen 16 en 19 dagen na de inseminatie. Zo bent u op tijd voor de volgende hengstigheid als uw merrie niet drachtig blijkt te zijn. Ook kan er op dit moment nog ingegrepen worden als blijkt dat uw merrie drachtig is van een tweeling. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn voor zowel merrie als veulens.

Benodigdheden
Om een echobeeld juist te kunnen interpreteren is een plaats nodig met zo weinig mogelijk licht. Verder moet het rustig zijn, zodat de merrie op haar gemak is.

Mijn merrie is drachtig, en nu?
Onze dierenartsen kunnen u advies op maat geven over de juiste voeding en verzorging van uw drachtige merrie. Het is verstandig om extra aandacht te besteden aan ontwormen en vaccinatie van uw merrie als zij drachtig is.